Vang Vieng

Vang Vieng sunset

Vanuit Vientiane is het ongeveer 3,5u rijden naar Vang Vieng. In de praktijk (met lunchstop en plaspauze) ongeveer 5u. Vang Vieng is een echt backpackersdorp. Heel veel guesthouses en restaurants. Typisch voor Vang Vieng zijn ook de Friends-bars. Best een grappig concept, waarbij je een hele dag lang naar afleveringen van Friends kan kijken. Niet in 1 bar, maar in veel verschillende bars staan er enkele tv’s en kan je al zittend/liggend binge-watchen.
Vang Vieng was ooit het Sodom en Gomorra van Zuid-Oost Azië. In 2011 is er veel veranderd en heeft de overheid ingegrepen en het hele dorp wat ‘opgekuist’. Populair in Vang Vieng is het ‘tuben’. Het concept is even simpel als geniaal. Je wordt met een busje naar een plaats stroomopwaarts de rivier gereden, daar kruip je in een binnenband van een vrachtwagen en je laat de rivier je mee stroomafwaarts voeren. Je ‘vaart’ door het prachtige landschap aan een rustig tempo, zonder dat je moet peddelen of het lawaai van een buitenboordmotor de rust verstoort. Wanneer je even wil bijkomen, zijn er een aantal bars te vinden langs de oevers. Hier kun je ‘aanmeren’ met je band en genieten van het uitzicht met een drankje.
Vang Vieng is echter wel aan het veranderen. Het ooit immens populaire tuben is meer naar de achtergrond teruggedrongen en backpackers maken plaats voor Aziatische toeristen. Die vinden tuben maar niets en gaan liever kajakken. Voor de rest is Vang Vieng een slapend dorpje. De omgeving is fantastisch en leuk om door te fietsen. In het dorp zie je veel tours aangeboden naar ‘Blue lagoon’. Dat lijkt op de foto’s een geweldig blauw ongerept meer, maar is een de praktijk een poel water bomvol lawaaierige toeristen met eet- en drankkraampjes langs de kant. Geniet van de fietstocht naar de lagoon, ga eens kijken en keer dan gewoon terug. Of kies een andere bestemming voor je tocht…