Luang Prabang

luang prabang

Op woensdag zijn we vanuit Vang Vieng per minivan naar Luang Prabang gereden (in rechte lijn naar het noorden). Luang Prabang is een stad aan de Mekong. De rit in de oververhitte minibus was bochtig, maar de uitzichten op de jungle van Laos maakten veel goed. Na ongeveer 4u rijden kwamen we aan in Luang Prabang. Daar hebben we een guesthouse gezocht en ingecheckt voor 4 nachten. Verblijven met zwembad zijn altijd goed! Het leven in Zuid-Oost Azië gaat aan 30% van dat in Europa, maar in Laos is dat volgens mij maar aan 5%. Si fueris Romae, Romano vivito more… Dus we hebben de eerste dag weinig gedaan. Op dag 2 was het weer wat minder in de ochtend (lees: er hing een wolk voor de zon), dus ons plan om naar de waterval te rijden hebben we een dag uitgesteld. We zijn eens door de stad gewandeld en hebben een financiële tussenstand opgemaakt van onze reis.
In Luang Prabang is er elke avond een avondmarkt, dan komen (vooral toeristen) buiten om te eten en souvenirs te shoppen. Veel kraampjes verkopen handgemaakte spullen en die zijn een stuk origineler dan andere plaatsen in Azië die we al hebben gezien. Een deel van de markt bestaat uit eetkraampjes, het eten is er goedkoop maar niet geweldig. Je kan beter eten op andere plaatsen in Luang Prabang zonder veel meer te betalen. We zijn er de eerste avond gaan eten en hebben aangeschoven aan een buffet met rijst, noedels, groeneten etc. In Luang Prabang is er ook een Belgisch restaurant! We hebben ons op vrijdag laten verleiden door stoofvlees met frietjes en échte mayonaise. Het smaakte zoals thuis, dus het was het extra geld wel waard.
Op zaterdag hebben we motorbikes gehuurd en zijn we naar de Kuang Si waterval gereden. Dit is een uurtje rijden vanuit het centrum van Luang Prabang. De rit is volledig op verharde wegen en slingert door de jungle van Laos. Onderweg kom je kleine dorpjes tegen en heb je vaak een geweldig uitzicht. De Kuang Si waterval bestaat uit een aantal watervallen op verschillende niveau’s en op sommige niveau’s kan je zwemmen in een natuurlijke poel. Waar we in Vang Vieng behoorlijk teleurgesteld waren in de ‘blue lagoon’ is deze waterval echt de moeite. Midden in de jungle stort een enorme massa water zich naar beneden.
Daarna zijn we nog naar een vlindertuin gereden, maar dat was vooral duur. Een verzorgde, aangelegde tuin, met veel vlinders. Spannender dan dat was het helaas niet.
Op onze laatste avond in Laos (zaterdag) zijn we Mexicaans gaan eten. Spicy, maar lekker! Nu zitten we op de luchthaven in Luang Prabang voor onze vlucht naar Chiang Mai in Thailand. Vliegen naar Thailand is bijna de enige optie voor ons, aangezien we anders maar een paspoortstempel krijgen voor een verblijf van 15 dagen in het land. Aangezien we een volledige maand in Thailand gaan spenderen, moeten we dus via een luchthaven het land binnenkomen.