Hanoi – Cat Ba Island – Ha Giang – Hanoi

catba

Over Hanoi ga ik niet veel schrijven. Niet dat we er niet graag waren, maar we hebben er eigenlijk weinig gedaan. We hebben het verdere verloop van onze reis wat gepland en door de stad gedwaald. Overdag koffie drinken en ‘s avonds pintjes in de backpackerswijk. We hebben ook afgesproken met Bert, die ik nog ken uit lang vervlogen studententijden. Hij is ook op reis door Vietnam en onze wegen kruisten in Hanoi.

Hanoi was dus wat laidback en we hebben besloten om naar Ha Long Bay te gaan. Je kan letterlijk op elke straathoek in Hanoi  een ‘cruise’ boeken naar Ha Long Bay. Ook elke hostel zal je minstens een dagtocht proberen verkopen. Reken op ongeveer 50 euro per persoon voor een dagtocht. ‘s morgens word je opgehaald aan je hotel en ‘s avonds daar weer afgezet. Meerdaagse tochten zijn ook mogelijk, met een overnachting op een boot. Daar is de prijs afhankelijk van wat je wil, van basic tot complete luxe.
Allemaal leuk, maar duur en niets voor ons. We hebben besloten om naar Cat Ba Island te gaan. Dat is het grootste bewoonde deel van de eilanden rond Ha Long Bay. De saaie bus en ferry en bus brachten ons tot aan de guesthouse. Een leuke guesthouse, met eigen badkamer. We dachten 2 nachten te blijven, maar dat zijn er 5 geworden. Het ideale weer en het strand op Cat Ba Island zaten daar voor veel tussen. Onze guesthouse bood een tour aan door Ha Long Bay voor 15 dollar pp. Een stuk goedkoper dan vanuit Hanoi en evenveel te zien. Zwemmen, kajakken en lunch aan boord allemaal inbegrepen. Ha Long Bay is echt geweldig mooi. Het karstgebergte in de zee is adembenemend.
Cat Ba town is niet bijzonder, vooral hotels en restaurants. Je kan er voor weinig geld wel goed eten en drinken. Het eiland zelf is wél de moeite om door de rijden met de motorbike. Je kan zeker een dag vullen met grotten kijken en genieten van de verschillende uitkijkpunten over de baai.
Voor de rest hebben we op Cat Ba Island veel aan het strand gelegen en wat vakantie op vakantie genomen.

Terug naar Hanoi op maandag dus. Daar namen we direct de nachtbus naar Ha Giang. Dat ligt in het uiterste noorden van Vietnam, tegen de grens met China. De berglandschappen zijn er geweldig, de mensen zien er weinig toeristen en de tijd lijkt er soms geen vat te hebben. Vanuit Ha Giang kan je een lus rijden met de motorbike van 3 dagen. Dit was het plan. Was. Want toen we aankwamen regende het te hard om te vertrekken met de motorbike en de regen zou de rest van de week nog aanhouden. Jammer voor ons, maar een week naar de regen kijken in de hoop dat die zou wegtrekken was zonde van onze tijd. Terug naar Hanoi dus. Hier zijn we nog een nacht bekomen om dan onze vlucht naar Laos te nemen op donderdag. Daar zou het mooi weer moeten zijn! Let’s hope.

Info
Ons hotel in Hanoi was  het Hanoi Little town hotel, basic hotel maar ideaal gelegen. Eén van de beste plaatsen om te eten in Hanoi is Com Pho Co.  Op Cat Ba Island hebben we gelogeerd in Cat Ba Geusthouse. We hadden een propere grote kamer, voor niet veel geld. De tour en de motorbikes hebben we geboekt bij de guesthouse. De guesthouse in Ha Giang was Huong Thao 2 Hotel