Bezoek in Maleisië

banner_singapore

‘We gaan jullie komen bezoeken!’ Velen die het zeggen, maar weinig die het menen. Gelukkig misschien, of we zouden altijd bezoekers hebben op reis. Degene die het echt doen zijn dan ook zij die het dichtst bij ons staan. Zo zijn Sofie en Yourick* ons 14 dagen  komen bezoeken gedurende Kerst en Nieuwjaar. Ze zijn letterlijk na hun kerstdiner op het vliegtuig gestapt.
Nu is 2 weken op reis gaan iets helemaal anders dan een grote reis over een aantal maanden. In 2 weken wil je alles zien, doen, ruiken, proeven, uitproberen en meemaken wat je kan. Als je dat doet op een grote reis, ben je na een maand doodop en blut. Gelukkig waren we hierop voorbereid en was de route netjes uitgestippeld en gepland. Het was ook absoluut hoogseizoen, dus alles op voorhand boeken kon zeker geen kwaad. De highlights van West-Maleisië en Singapore, dat was het plan. De bevolking van Maleisië is een grote mix van culturen. Ongeveer 60% zijn Maleiers (Islamitisch), de ‘oorspronkelijke’ bewoners. Daarnaast heb je nog een groot aantal Chinezen (Confucianistisch) en Indiërs (meestal Hindoeïstisch). Al die culturen en godsdiensten maakt het een heerlijk ongeregeld boeltje. Op vlak van eten is Maleisië een fantastisch land. De invloed van Indië is er het opvallendst in de keuken. Na een maand Thais te eten, is een chicken tika massala met naan meer dan welkom.

Plaats van afspraak met onze crew: Langkawi. Alle vluchten waren prima verlopen en het werd een blij weerzien op de luchthaven.
Dag 1 werd een namiddag bekomen van het reizen op het strand. Na een diner in een Indisch restaurant was het snel bedtijd. De volgende dag vertrokken we naar de grootste toeristische attractie van Langkawi. Een kabelbaan bracht ons naar een skywalk over de jungle. Geweldige uitzichten! Nadien gingen we nog even naar een waterval waar we de rest van de dag zijn blijven zwemmen.
Op woensdag stond de ferry naar Georgetown op Penang op de planning. Het eten en de streetfood op Penang zijn geweldig. We zijn gaan dineren op een foodcourt (foodtruckfestival zonder hipsters, you know). Op donderdagvoormiddag hebben we ontbeten in de beste ontbijtbar van Azië en nadien een street-art wandeling gemaakt. Georgetown staat bekend om zijn street-art. In de namiddag zijn we met iedereen op de bus gestapt naar de Cameron Highlands. Cameron Highlands op vrijdag! De Highlands staan bekend om hun theeplantages. Die plantages vormen een mooi glooiend groen landschap, het hele jaar door. De tour ging uiteraard ook langs de theefabriek en de bijhorende winkel. In de namiddag hebben we nog een wandeling gemaakt door het bos. Niet de mooiste hike van Azië, maar we hebben wel goed gelachen en aardbeien gegeten.
Vrijdag 31 december! In de regen verlaten we de Highlands richting Kuala Lumpur. De hoofdstad van Maleisië en het decor voor onze oudejaarsavond. We waren tegen de middag in KL en hebben ons in de namiddag voorbereid voor oudejaarsavond, zodat iedereen er op zijn best uitzag. Voor sommigen is dat wat meer werk dan voor anderen. Ik ga het kort houden: rooftopbar, gegeten, gedronken, vuurwerk en dansen. Same same, but different met uitzicht op de imposante Petronas-towers. Hallo 2017!
Op 1 januari niet uitkateren met het nieuwjaarsconcert op tv, maar een walk around town. ‘s Avonds in een prima Indisch restaurant de eerste dag van het jaar beklonken.
Dag 2 in Kuala Lumpur begon op een Aziatische versmarkt. Nog altijd vind ik dat geweldig om door te lopen. Behoorlijk indrukwekkend ook voor ons bezoek. Vlees, vis, groenten en fruit in alle kleuren en soorten. In de namiddag stonden de botanische tuinen en de Batu Caves op het programma, inclusief regenbui. We hebben Kuala Lumpur afgesloten met een bezoek aan de Kuala Lumpur Tower met een uitzicht over de skyline van deze wereldstad, incl bird’s eye-view over de Petronas-towers. Kuala Lumpur is het schoolvoorbeeld van een Aziatische grootstad. Wolkenkrabbers, dure hotelketens, streetfoodkraampjes, tempels, gigantische shoppingmalls, markten met Chanal en Michael Kort, en dat alles compleet door elkaar. Wat wel opvalt: het verkeer is er georganiseerd en Uber werkt er goed! Een gemiddelde rit kost binnen de stad ongeveer 1,5 euro (20 min.). Deel dat door 4 personen en je kan raden waarom we het openbaar vervoer niet gebruikt hebben. Hoewel dat laatste ook prima is.

Vanuit Kuala Lumpur vlogen we naar Singapore op dinsdag. Het contrast kan amper groter zijn. Singapore is kraaknet en georganiseerd. We hebben een half jaar getwijfeld of we in het Marina Bay Sands hotel zouden gaan slapen voor 1 nacht of niet. Het MBS is misschien het bekendste hotel ter wereld. Google een foto en je weet meteen waarover het gaat. Het is 5 jaar geleden gebouwd om het toerisme in Singapore te boosten. Yourick en Sofie waren ook enthousiast en we hebben geboekt. Het hotel omvat ook een groot shoppingcenter en een groot park met botanische tuinen. Het paradepaardje van het hotel is de infinitypool op de 57ste verdieping. Die is echt indrukwekkend, vooral wanneer het donker is. Na 3 maanden in hostels en homestays was het bed in MBS de hemel. Het was een unieke en geweldige ervaring! De volgende dagen hebben we Singapore verkend en dat is voor mij misschien de grootste verrassing van de hele trip tot nu toe. Het is echt een hele fijne stad (land?) om in rond te lopen. We zouden er perfect kunnen wonen en ons verblijf daar had er gerust een paar dagen langer mogen duren.
Donderdagnamiddag gaan we nog even naar het strand in Singapore. We passeren het meest zuidelijke puntje vasteland van Azië en zwemmen nog een laatste keer in de zee.  ‘s Avonds staat de vlucht naar Australië gepland. We nemen afscheid van Yourick en Sofie en rijden naar de luchthaven. Singapore – Goldcoast staat er die nacht op het programma. Gelukkig hoeven we zelf niet veel te doen.

*Sofie is de zus van Evelien en Yourick heb ik leren kennen tijdens mijn studies.